Kassaflödesvärdering är ett sätt att värdera bolag som bygger på att analysera kassaflödet i ett företag och ha det som utgångspunkt för att bestämma värdet.
Denna metod kallas även för DCF värdering ifall det framtida kassaflödet diskonteras för att få fram ett nuvärde.
I denna artikel berättar vi hur kassaflödesvärdering och DCF fungerar och när denna metod kan vara användbar.
Vad innebär kassaflödesvärdering?
Kassaflödesvärdering är typ av företagsvärdering som handlar om att studera ett bolags kassaflöde.Till skillnad från mer traditionell avkastningsvärdering som går på historisk avkastning tittar denna typ av värdering på ett antaget framtida kassaflöde.
Kassaflödet diskonteras
Eftersom många antaganden måste göras och eftersom ingen med säkerhet kan förutspå framtiden används en diskonteringsränta för att kompensera för denna risk.
Detta enligt principen att pengar idag är mer värda än pengar imorgon, eftersom pengar kan generera avkastning.
Tänk dig att du ska investera pengar. Ju högre risk desto högre krav på avkastning har du givetvis. Eller omvänt – ju högre risk desto snabbare vill du göra en vinst och plocka pengarna från bordet.
Det är av den anledningen som kassaflödet diskonteras. Det projicerade framtida kassaflödet kan alltså inte värderas som det är, utan måste räknas ner för att kompensera för risken.
Begreppet DCF
Denna diskontering som man gör kallas för Discounted Cash Flow på engelska och härav har vi förkortningen DCF som även används på svenska.
Vi på Värderingsman är av åsikten att kassaflödesvärdering är en ytterst osäker metod eftersom den oundvikligen baseras på spekulation och antaganden i flera led.

Så fungerar diskontering av kassaflödet
Här är en relativt enkel förklaring på hur DCF fungerar i praktiken:
- Utgå från historiska värden för att bilda dig en uppfattning om vad som är möjligt i framtiden.
- Gör en prognos för omsättningen de kommande åren
- Avgör en rimlig nivå på EBITDA
- Ta med avskrivningar i beräkningarna
- Även skatt ska du räkna med
- Sedan tittar du på investeringsbehovet i företaget och räknar av det från kassaflödet
- Finns några förändringar i rörelsekapitalbehovet? Ta med det i beräkningen
- Nu kan du räkna ut fritt kassaflöde!
- Därefter är det dags att bestämma WACC, avkastningskravet. Ofta är det 5 – 15 %. Ju högre risk desto högre krav
- Diskontera kassaflödet för att få fram ett nuvärde
- Räkna ut evighetsvärdet och diskontera det också
- Nu kan du göra en slutkalkyl för att få fram ett bolagsvärde
”Enkel” är kanske fel begrepp då det är ganska invecklat att värdera bolag enligt denna metod och vart och ett av stegen ovan kräver sin egen process. Men ungefär så fungerar det i alla fall.
Tänk på att det värde som tas fram måste tas med en stor nypa salt. Utöver spekulation om det egna kassaflödet bygger ofta denna typ av värderingar på marknadsdata och marknadsanalys. Vilka konkurrenterna är och hur stor marknaden ser ut vägs också ofta in.
Varför gör man kassaflödesvärderingar?
Trots att metoden är spekulativ är det en mycket populär värderingsmetod. Enligt oss bör man tänka efter både en och två gånger innan man väljer DCF för att värdera företag. Dess spekulativa natur gör att värdet följaktligen också blir spekulativt.
Likväl finns det scenarios när kassaflödesvärdering är på sin plats. Om du absolut måste värdera ett företag som i princip saknar historik och dessutom inte har några tillgångar att tala om är DCF den enda möjligheten.
Vilka företag matchar denna beskrivning? Startups. Små, oerfarna förhoppningsbolag som behöver värderas kan låta göra en värdering av kassaflödet för att ändå få en ”prislapp” på sin verksamhet.
Är DCF spekulation eller projektion?
Eftersom diskonterat kassaflöde baserar sig på förväntade framtida avkastning från företaget måste du göra vissa projektioner eller spekulationer.
Vilket av dessa två ord du väljer att använda säger rätt så mycket om din egen personliga åsikt om kassaflödesmetoden.
Vi själva är något negativa till den eftersom den bygger på mycket spekulation. Även ”vanliga”företagsvärderingar (exempelvis med substansvärdering) bygger på en del spekulation, men där kan man ändå begränsa den mängden så mycket som möjligt.
Kassaflödesvärdering med diskonterade kassaflöden bygger endast på spekulation (eller för all del ”projektioner” om du är positivt inställd till detta sätt att värdera företag).
Vi ser det som en spekulativ värderingsmetod eftersom det är otroligt svårt att förutspå hur verksamheten kommer att utvecklas. Dessutom är det spekulativt i sig att bestämma vilken diskonteringsränta som ska användas.