Substansvärde

Substansvärde spelar en central roll i varje substansvärdering. Man kan säga att det motsvarar det egna kapitalet justerat för verkligt värde (marknadsvärde) av tillgångarna.

I denna artikel berättar vi hur det hänger ihop.

Vad är substansvärde?

Substansvärde i ett bolag är skillnaden mellan tillgångar och skulder. Det är ett företagsekonomiskt begrepp inom bolagsvärdering.

Det påminner om eget kapital men med skillnaden att det reflekterar det faktiska värdet i företaget. Närmare bestämt:

  • Substansvärde = Bokfört eget kapital + skillnaden mellan tillgångarnas bokförda värde och deras marknadsvärde

Med andra ord tar substansvärdet hänsyn till marknadsvärdet av de tillgångar som finns i företaget. I de flesta fall är detta värde högre än vad som bokförts.

Exempel

Ett transportföretag har tio lastbilar. De köptes in för tre år sedan till en total kostnad av fem miljoner kronor och med en avskrivningstid på fem år. Nu ska bolaget värderas.

Det bokförda värdet efter tre år är två miljoner kronor (tre miljoner har redan avskrivits då avskrivningstakten är en miljon per år).

När en företagsvärderare anlitas för att värdera företaget konstateras att marknadsvärdet på de tio lastbilarna är 3,5 miljoner kronor, inte två miljoner som bokföringen säger. Därför justeras värdet på företaget enligt substansvärdet upp med 1,5 miljoner kronor, vilket är skillnaden mellan bokfört värde och faktiskt marknadsvärde på tillgångarna.

Substansvärde i tillgångar motsvarar eget kapital justerat för marknadsvärde.
Marknadsvärdet på tillgångar kan vara högre än det bokförda värdet. Detta ska reflekteras i substansvärdet.

Fler aspekter

Det behöver inte bara handla om tillgångar som undervärderats i balansräkningen. Även övervärderade tillgångar kan behöva justeras ned.

Ett exempel är om det finns immateriella tillgångar på balansräkningen som inte stämmer överens med rimliga marknadsvärderingar.

Dessutom kan det finnas dolda reserver i skulder och tillgångar. En skuld som inte redovisats fullt ut kan tas upp i värderingen vilket då påverkar substansvärdet negativt. – Eller positivt om det är skuld som kunder har till bolaget, exempelvis i form av obetalda fakturor som inte bokförts än.

Substansvärde och substansvärdering

Substansvärdet spelar en central roll i en så kallad substansvärdering av företag. Det är en typ av värdering som bland annat används när det finns betydande tillgångar i företaget att ta hänsyn till.

Till skillnad från vinstbaserad avkastningsvärdering eller multipelvärdering kan värderingsmetoden även användas för företag som inte går med vinst. Den är också lämplig för företag där själva verksamheten inte kan tas över så lätt utan där tillgångarna spelar en huvudroll i värderingen.

Dessutom kan den användas som komplement till en intäktsbaserad värdering eller kassaflödesvärdering.

Substansvärde i aktier

Begreppet substansvärde används också vid värdering av börsnoterade aktier. Då används det för att lättare jämföra olika aktier med varandra. Metoden är särskilt välanvänd för att jämföra olika investmentbolag med varandra då dessa ofta har omfattande dolda tillgångar via sina innehav.

Detta nyckeltal kallas för Net Asset Value (NAV) på engelska.

Definitionen av substansvärde för börsnoterade aktier är enklare än den som används av företagsvärderare för onoterade aktiebolag. Substansvärdet i börsbolag är helt enkelt värdet på bolagets alla tillgångar minus dess skulder enligt balansräkningen.

Man kan likna det med det teoretiska värde som skulle tillfalla aktieägarna om företaget avvecklades så att alla tillgångar såldes och alla lån återbetalades. Det som då är kvar tillfaller ägarna.

Om priset för en aktie är lägre än substansvärdet heter det att aktien handlas till substansrabatt. Är aktiekursen högre heter det att aktien handlas till en substanspremie.