Hur gör man för att värdera ett företag och vad ska man tänka på? Det visar vi i denna steg-för-steg-guide.
1. Förstå vad det innebär att värdera bolag
Först behöver du förstå vad det innebär att värdera ett bolag. Det handlar endast om att göra en realistisk bedömning av marknadsvärdet. Vad företaget faktiskt är värt vet du först när en köpare plockar fram pennan och signerar köpeavtalet. Eller omvänt – när en säljare accepterar ditt bud.
Men innan dess är det relevant att försöka lista ut bolagsvärdet. Oavsett om du står på köpsidan eller säljsidan tjänar du på att värdera företaget i fråga först.
Ett tips är att anlita en expert inom företagsvärdering då det kan vara komplext att beräkna värdet på egen hand.
2. Vilken typ av värdering ska man välja?
Det finns flera olika så kallade värderingsmetoder att välja mellan. Det kan bli mycket stor skillnad på värdet beroende på vilken metod du väljer.
Vi pratar inte om några procent upp och ner utan det kan handla om ett bolagsvärde som är flera gånger så stort med en värderingstyp jämfört med en annan.
Vilken metod är rätt? Det beror främst på vilken typ av bolag det är du ska värdera. Här är en översikt:
- Avkastningsvärdering: Passar för företag som går med vinst och som har vinsthistorik.
- Substansvärdering: Om företaget inte går med vinst eller har betydande tillgångar. Bygger på bolagets substansvärde (tillgångar minus skulder).
- Likvidationsvärdering: En variant av substansvärdering som passar för företag som ska avvecklas.
- Kassaflödesvärdering (DCF): En värderingsmetod som bygger på beräknade framtida kassaflöden. Det är en spekulativ metod som endast bör användas om ingen av övriga metoder passar, t.ex. om man måste värdera en startup.
- Marknadsvärdering: En jämförelse av vad liknande firmor sålts för på marknaden. Passar för lokala verksamheter som exempelvis restauranger, butiker och kiosker.
- Multipelvärdering: Beräkna värdet utifrån en multipel på vinst, omsättning eller bokfört värde. Används bland annat vid avkastningsvärdering.
Du bör alltså inte bara ta vilken metod som helst utan val av metod kommer att vara avgörande för hur väl din värdering håller.
Exempel
- Exempel 1: Om du till exempel har ett litet enmansföretag som du vill sälja är det sannolikt helt beroende av dig som arbetskraft. Värdet utan dig i bolaget är mycket begränsat. Att värdera ett sådant företag med en avkastningsvärdering eller kassaflödesvärdering blir helt fel eftersom en köpare inte kan få ut det värdet när du lämnar över företaget. Här är det lämpligare med en ren substansvärdering som bygger på tillgångar och skulder.
- Exempel 2: Anta istället att du har ett mellanstort bolag inom tillverkningsindustrin med 50 anställda och som gått med vinst de senaste fem åren och med positiv trend i omsättningen. Här är det relevant att värdera företaget utifrån dess vinst med hjälp av en multipel.
- Exempel 3: En mycket framgångsrik startup ska sälja aktier till en riskkapitalist. Det finns inga tillgångar i företaget då immateriella tillgångar inte kan värderas så lätt så här tidigt. Viss omsättning kanske finns men definitivt ingen vinst. Här kan man få fram ett värde genom en diskonterad kassaflödesanalys (kassaflödesvärdering), även om man får vara medveten om att det innebär en stor nypa spekulation.

3. Normalisera räkenskaperna
Många missar en viktig punkt när de ska värdera företag: att normalisera räkenskaperna.
Det innebär att man aldrig kan ta vad som står i bokföringen för givet. Tillgångar och skulder kan vara övervärderade eller undervärderade på balansräkningen. Vinst eller utgifter i resultatrapporten kan vara tillrättalagda.
Till exempel kan ett företag uppvisa fina vinstmarginaler tack vare att ägaren jobbar gratis. Detta är något som måste justeras innan en vinstmultipel appliceras på resultatet.
4. Använd rätt multipel när du ska värdera företag
Avkastningsvärdering / multipelvärdering är det vanligaste värderingssättet. Du har kanske hört att bolag ofta värderas till 4 till 6 gånger vinsten. Men det finns ingen lag på att det ska vara så utan det bedöms från fall till fall.
Konsten här är att bedöma lämplig multipel. Generellt sett kan man säga att ju mer tillväxt bolaget har och ju bättre skick det är i desto högre multipel kan man räkna med. Det beror dock även på fler faktorer såsom bransch, rådande situation på marknaden, ägarberoende och så vidare.
Allt sammantaget kommer du sannolikt själv kunna en lämplig metod att värdera med. Men att utföra själva värderingen, inklusive normalisering av räkenskaper och att välja en passande multipel är något som i varje fall vi tycker det är bäst att låta en professionell företagsvärderare göra.