Substansvärdering

Substansvärdering är en slags bolagsvärdering där du utgår från substansvärdet i företaget. Lite förenklat kan man säga att substansvärdet är företagets tillgångar minus dess skulder.

Här på Värderingsman går vi igenom vad denna värderingsmetod innebär, hur den fungerar och när den fungerar bra – eller mindre bra. Vi jämför också med andra värderingsmetoder.

Vad är substansvärdering?

Substansvärdering är en av de enklaste formerna av bolagsvärdering. Kärnan i denna typ av värdering är företagets substansvärde – tillgångar minus skulder.

En primitiv värdering med denna metod skulle betyda att du plockar fram balansräkningen och läser av posten eget kapital.

I praktiken blir det dock missvisande. För att värdet ska bli korrekt kan både tillgångar och skulder behöva justeras som del av värderingen.

Substansvärde – vad är det?

Tillgångar minus skulder är alltså ett företags substansvärde. Men är inte företagets eget kapital också lika med tillgångarna minus skulderna?

Ja, det stämmer. Skillnaden är att substansvärde i en substansvärdering är det egentliga värdet på företagets eget kapital.

Vad innebär det? Jo det betyder att du behöver kompensera för övervärderingar och undervärderingar i såväl tillgångar som skulder samt ta med dolda tillgångar och skulder i kalkylen för att få fram ett riktigt substansvärde.

Sådant syns inte på balansräkningen utan du behöver göra justeringar (eller normaliseringar som det också heter) innan du gör själva uträkningen. Vi kommer strax till det.

Substansvärdering
Substansvärdering är särskilt lämpligt för företag som har stora tillgångar, exempelvis byggnader.

När är substansvärdering bra? – Fördelar

  • En icke-spekulativ värderingsmetod till skillnad från exempelvis kassaflödesvärdering
  • Det går ganska snabbt att göra beräkningen
  • Passande företagsvärdering för bolag med stora tillgångar i form av maskiner eller utrustning
  • Balansräkningen är utgångspunkten
  • Kan passa bra vid en likvidationsvärdering

När är det dåligt? – Nackdelar

  • Visar nettovärdet baserat på tillgångar och skulder men tar inte hänsyn till hur företaget använder tillgångarna
  • Värdet på bolaget kan bli betydligt lägre än vid en avkastningsvärdering för vissa verksamheter
  • Hur stor vinsten är och hur den utvecklas påverkar inte värderingen annat än vad som syns på balansräkningen i form av tillgångar
  • Potentialen och affärsidén spelar ingen roll för värderingen
  • Immateriella tillgångar (till exempel patent) ingår inte i beräkningen
  • Inte alltid så enkel metod som det verkar då själva värderingen av tillgångarna kan ta tid
  • Vissa skulder är svårvärderade

Varför gör man en substansvärdering?

Substansvärdering är faktiskt en av de mest använda värderingsmetoderna. Eftersom den är relativt lätt att genomföra lämpar sig substansvärderingsmetoden för dig som själv vill prova på att värdera ditt bolag.

Med det sagt – är du noga med att få ett korrekt värde på ditt företag bör du alltid anlita en expert.

Det finns många exempel på när det passar fint att ta fram substansvärdet i en verksamhet:

  • I ett ungt bolag som ska tas över av någon annan
  • Om vinsten är liten i förhållande till tillgångarna
  • För företag som inte går med vinst och inte heller har någon vidare potential
  • När en verksamhet ska likvideras
  • För att ganska snabbt få fram ett lägsta värde på företaget (likvidationsvärde)

Hur fungerar det? – Formel

Så här fungerar en substansvärdering i praktiken:

  1. Utgå från företagets eget kapital
  2. Justera eget kapital för eventuella undervärderade tillgångar och dolda reserver
  3. Lägg till eventuella obeskattade reserver
  4. Ta bort övervärdet på tillgångar som övervärderats på balansräkningen
  5. Justera upp eventuellt undervärde i skulder som undervärderats
  6. Dra av övervärdet för skulder som övervärderats
  7. Justera för uppskjuten skatt för korrigerade poster och obeskattade reserver

Kort och gott är det alltså tillgångar minus skulder, men både tillgångar och skulder bör som regel justeras. Därför kan värdet på bolaget skilja sig en hel del från posten ”eget kapital” i balansräkningen.

Substansvärde vs bokvärde – vad är skillnaden?

En vanlig fråga är vad skillnaden är mellan substansvärde och bokfört värde, eller bokvärde som det ibland också kallas.

Skillnaden är den att en substansvärdering faktiskt är en värderingsmetod som tar hänsyn till det verkliga värdet på tillgångar och skulder. Det behövs inte tas några större hänsyn till lagkrav på exempelvis avskrivningstakt och andra bokföringsregler.

Bokfört värde är det som bland annat används när man värderar aktier med nyckeltalet P/B-tal (aktiepris delat med bokfört värde – price-to-book ratio som det heter på engelska). Här utgår man till 100% från eget kapital på balansräkningen.

Varför blir inte det helt rätt att utgå från bokfört värde? Det kan finns många skäl. Här är ett par fallstudier:

Exempel 1 – tillgångar underskattas

Föreställ dig en speditör av modell större. Företaget har en fordonspark som har skrivits av på fem. Även om den bokförts som utan värde på balansräkningen är värdet av fordonen inte noll kronor för den sakens skull. En värdering baserat på det bokförda värdet blir därför för låg.

Utgår vi från substansvärdet istället kanske värderingsmannen kommer fram till att varje lastbil är värd 600 000 kronor i snitt. Säg att företaget i fråga har 100 lastbilar. Då innebär det att du ”missar” ett värde på 60 miljoner om du bara utgår från det bokförda värdet. En substansvärdering ger därför ett mycket mer exakt mått.

Exempel 2 – tillgångarna är värda mindre i praktiken

Tänk dig att en värdering görs av ett bolag och i detta syfte tittar du på tillgångar och skulder. Kundfordringar hör till tillgångarna. Säg att du har 20 obetalda fakturor. 19 av dessa är ganska ”normala” men en av dem är stor och står för halva värdet av alla kundfordringar. Olyckligtvis har just denna kund precis ansökt om konkurs.

Om du i ett sådant läge värderar bolaget utifrån det bokförda värdet får du ett alldeles för högt värde i och med att hälften av beloppet för kundfordringar sannolikt kommer att gå förlorat – helt eller delvis.

En substansvärdering däremot kommer att justera för denna typ av övervärde på tillgångssidan i balansräkningen.

Substansvärde i fordonspark
En fordonspark i ett bolag kan vara avskriven i bokföringen men ändå ha ett marknadsvärde. Därför är substansvärdet ofta större än det bokförda värdet.

Gäller även skulder

På motsvarande sätt som i exemplen ovan kan företagets skulder vara övervärderade eller undervärderade i bokföringen i förhållande till deras verkliga storlek. Därför är det viktigt att även normalisera skuldsidan som del av substansvärderingen.

Är det lagligt att göra sådana justeringar?

Ja, det är givetvis helt lagligt att göra en värdering med substansmetoden. Det är viktigt att komma ihåg att detta egentligen inte har något med företagets bokföring att göra.

Bokföringen (genom balansräkningen i det här fallet) är utgångspunkten för värderingen och därefter justeras posterna för att bättre återspegla verkligheten.

Du ändrar aldrig i själva bokföringen och du påverkar inte vad du ska betala i skatt till Skatteverket.

Däremot kan substansvärdering, precis som andra värderingsmetoder användas exempelvis som grund i förhandlingar om pris vid en försäljning, vid avyttrande av aktier eller i domstolsärenden.

Vem kan göra en substansvärdering?

Om du vill göra en substansvärdering finns det lite olika alternativ:

1. Specialister på företagsvärdering

Vår favorit bland företagsvärderare. Dessa har utvecklat en stark position inom sin nisch. De fokuserar mycket av sin verksamhet på just företagsvärderingar (inklusive substansvärdering). Denna typ av värdering kostar ofta betydligt mindre än om du beställer ett uppdrag av en revisionsbyrå och du får en personlig behandling. Värderingsman.se hjälper dig att få kontakt med en oberoende värderare av företag.

2. Redovisningsbyrå

En annan möjlighet är att anlita någon av Big Four, det vill säga PwC, Eearnst & Young, Deloitte eller KPMG. Det finns även andra som exempelvis BDO och Grant Thornton. Dessa har gott rykte, mycket på grund av marknadsföring och att de funnits länge. De är dock dyra och enligt vår erfarenhet är de inte bättre – snarare tvärtom – än mindre specialister, vilket tar oss till nästa punkt.

3. Företagsmäklare

Generellt sett brukar företagsmäklare också erbjuda värdering av företag. Dessa är dock partiska till säljarens fördel. Detta är också anledningen till att de flesta försök till företagsförmedling faktiskt misslyckas. Dessutom använder de ofta marknadsvärdering som metod (vilken jämför priset på liknande objekt på marknaden) snarare än substansvärdering som metod.

4. Onlinevärdering

Vissa av de enklare företagsvärderingar som finns online bygger på substansvärdering. Eftersom uträkningen sker per automatik blir resultatet dock missvisande. Hur kan datorn bedöma hur mycket en viss tillgång faktiskt är värd eller om skulden inte kommer att gå att driva in?

Vad ska jag välja? En specialist, helt klart. Då får du sannolikt ett mer korrekt värde till ett pris som är rimligt. Vårt tips är att du googlar på oberoende substansvärdering eller substansvärdering boutique för att få uppslag om vilka specialister som finns att tillgå.

Anlita en företagsvärderare?

Om det nu är relativt lätt att göra en substansvärdering, finns det då verkligen några skäl att betala för att anlita en företagsvärderare?

Ja, vi på Värderingsman anser att det alltid är en bra idé att gör en professionell bolagsvärdering ifall du är mån om att få fram ett korrekt värde på din verksamhet.

Att leta fram bolagets egna kapital kan vem som helst göra. Det är när du ska börja justera skulder och tillgångar upp och ner som det kan bli komplicerat.

Vill du värdera ditt företag för skojs skull och se hur stort värde som finns i bolaget – visst, då kan du göra det själv. Men ska du sälja bolaget eller om du behöver ett värde som håller i en domstolsförhandling, vid bodelning eller liknande, ja då behöver du anlita ett proffs.

Vanliga frågor och svar

Det är en värdering som bygger på substansvärdet, det vill säga tillgångar minus skulder (eget kapital), justerat för övervärderingar och undervärderingar i dessa.

Substansvärdet är eget kapital som normaliserats så att det bättre reflekterar det faktiska värdet på tillgångar och skulder.

Det kan passa exempelvis för företag som inte går med vinst eller när anläggningstillgångarna är av ett mycket stort värde i förhållande till vinst och omsättning. Vid likvidationsvärdering används också en variant av denna värderingsmetod.

Skillnaden är att eget kapital helt och hållet bygger på bokfört värde i bolaget. På grund av faktorer som exempelvis avskrivningar och dåliga skulder kan detta värde behöva justeras när värderingen görs.

Det beror på. Substansvärdering är mer ”defensiv” till sin natur då vinsten inte tas i beaktande. Avkastningsvärdering kan passa bra i ett företag som växer och som går med vinst. Ofta används en kombination av dessa två metoder för att få ett rättvisande värde.